Seminarium "Odlingsvärde hos rosor
Text: Karin Norqvist
Foto: Gunilla Uhlin-Friberg där ej annat anges Bearbetad för webben: Lars Olov Ånséhn
Paneldebatt: Vad skall vi göra för att förbättra informationen om odlingsvärde
Paneldebatten leddes av Örjan Nilsson, docent i botanik och f.d. föreståndare för Botaniska Trädgården och Linnéträdgården, Uppsala Universitet.

Några av de ämnen som diskuterades var om det finns möjlighet att provodla de rosor som Arne funnit friska och tåliga runt om i landet, på Balsgård och hos Hallborosen och gärna ännu längre norrut.

FOR ser ett generellt problem att det behövs demonstrations-samlingar av vad som finns att köpa, men även av det som är bra och som borde komma ut på marknaden. Parkförvaltningar och försäljningsställen orkar inte med detta också. Viktigt med några begränsade ytor med bra växter. Se det goda exemplet med Enköping god propaganda för perenner. Någon annan stad/län kan t.ex. ha rosor som sin specialitet.

Wij trädgårdar i Ockelbo strax innanför Gävle har i år invigt ett nytt rosarium med 230 rosor. Simrishamn har för avsikt att utvecklas till rosornas stad. Tio rosor per år framöver skall spridas på olika platser runt om i staden. I Hudiksvall (zon 4) finns en liten samling på 150 rosor, som är inne på sin 3:e sommar. Parken bekostas av alla felparkeringsböter i Hudiksvalls stad.

Genetik och kulturväxter. Okulerade rosor - risk att bara vildrosen blir kvar, vilket inte är någon kulturskatt. Hur påverkas rosor av sin rot? Det är väldigt skillnad på bl.a. höjd mellan okulerade och rotäkta. T.ex. R. pumila på egen rot är låg och passar fint i stenparti, medan okulerad går den ej att hålla på så låg nivå. I kulturmiljöer bör rosor odlas på sin egen rot. Projekt på Balsgård att jämföra "egenrotade" och okulerade för att se bl.a. om vissa passar bättre för olika delar av landet, jordmån etc.

FOR har samlat köksväxter och delat ut bland medlemmar att hålla vid liv. Hur sprida materialet?
Det finns ingen enkel lösning.
Öka förökningskunnandet bland medlemmar kan vara en början, sedan kanske en lite födkrok halvprofessionell med begränsat material. Därefter bearbeta direkt de viktigaste professionella förökarna/försäljarna. I USA kan man bli mor/far till utrotningshotade växter och få ta hand om 1-2 sorter att vårda.

Sjukdomar och fukt, sägs att klimatförändringar från 1985 och framåt markant förändrat statistiskt sett de senaste 5-10 åren. Art varierar i form efter flyttning, kommer den att återta ursprungsformen om den flyttas tillbaka? Beror det på om den blivit genetiskt förändrad? Om det är miljöbetingat enbart så kan den återgå. Degeneration i växtmaterialet t.ex. 'New Dawn' upplevs inte lika härdig som tidigare? DNA måste studeras.

Detta var en bra början till vad jag hoppas kommer att leda till att vi för Sverige får bättre anpassat växtmaterial när det gäller rosor. De flesta av dessa frågor borde intressera andra länder och även uppdragare av rosor. Många frågor återstår, t.ex.

! Hur får vi ut kunskap till icke roskunniga, som exempelvis inte ser att samtliga plantor är angripna av svartfläckssjuka utan tror att det är normala höstlöv? Eller skall det vara tillåtet attsälja redan från början angripna rosor??
! Varför kan rosor som anses vara helt friska i vissa fall vara kraftigt angripna (jord, läge)?
! Borde det finnas angivet om rosblomman blir brun, fult prickig eller inte slår ut vid regn eller dagg (en ros för odling under glas i vårt klimat)?
! -Kan vi utöka vår rosvärdering med ytterligare några frågor, kanske avgränsa till ett mindre urval av sorter, och inspirera våra medlemmar i zon 5 och däröver att provodla och utvärdera? Diskutera i lokalgrupperna, ring eller skriv tillstyrelsen och delge dina idéer!
Svenska Rosensällskapet har ett Rosforum.
Besök gärna forumet och tala om din uppfattning om odlingsvärde hos rosor
SRS Rosforum
'Frulingsduft' Foto Dan Isacsson