Paneldebatten leddes av Örjan Nilsson, docent i botanik och f.d. föreståndare för Botaniska Trädgården och Linnéträdgården, Uppsala Universitet.
Några av de ämnen som diskuterades var om det finns möjlighet att provodla de rosor som Arne funnit friska och tåliga runt om i landet, på Balsgård och hos Hallborosen och gärna ännu längre norrut.
FOR ser ett generellt problem att det behövs demonstrations-samlingar av vad som finns att köpa, men även av det som är bra och som borde komma ut på marknaden. Parkförvaltningar och försäljningsställen orkar inte med detta också. Viktigt med några begränsade ytor med bra växter. Se det goda exemplet med Enköping god propaganda för perenner. Någon annan stad/län kan t.ex. ha rosor som sin specialitet.
Wij trädgårdar i Ockelbo strax innanför Gävle har i år invigt ett nytt rosarium med 230 rosor. Simrishamn har för avsikt att utvecklas till rosornas stad. Tio rosor per år framöver skall spridas på olika platser runt om i staden. I Hudiksvall (zon 4) finns en liten samling på 150 rosor, som är inne på sin 3:e sommar. Parken bekostas av alla felparkeringsböter i Hudiksvalls stad.
Genetik och kulturväxter. Okulerade rosor - risk att bara vildrosen blir kvar, vilket inte är någon kulturskatt. Hur påverkas rosor av sin rot? Det är väldigt skillnad på bl.a. höjd mellan okulerade och rotäkta. T.ex. R. pumila på egen rot är låg och passar fint i stenparti, medan okulerad går den ej att hålla på så låg nivå. I kulturmiljöer bör rosor odlas på sin egen rot. Projekt på Balsgård att jämföra "egenrotade" och okulerade för att se bl.a. om vissa passar bättre för olika delar av landet, jordmån etc.
|